Annonce

Annonce

To personer står i blå kitler og kigger på et dokument

Hidtil har de studerende haft muligheden for at vælge tre af følgende specialer: Planter, husdyr og jordbrugsmaskinfører. Det har betydet, at studerende, der har ønsket at blive økologer, eksempelvis har skullet tage sprøjtecertifikat på lige fod med andre studerende. Foto: Colourbox

Efter flere års arbejde kan landbrugselever omsider vælge økologi som speciale

Fra august kan landbrugseleverne som noget nyt vælge økologi som speciale i deres uddannelse. Desuden arbejdes der på at få mere fokus på klima og bæredygtighed på landbrugsuddannelserne.

Efter flere års tilløb kan eleverne på de danske landbrugsskoler fra august i år vælge økologi som speciale i deres uddannelse.

Det faglige udvalg for landbrugsuddannelsen besluttede i 2021 at økologi skulle være et speciale, og planen om, at det skulle træde i kraft fra 2023, er således nået.

"Vi er meget glade for, at det økologiske speciale nu er en realitet for unge, der vælger en landbrugsuddannelse. Det har vi i L&F arbejdet for længe. Det er vigtigt, at vi indretter og tilbyder en uddannelse, der har øje for bredden i landbrugsproduktionen, og som også flugter med de mål og visioner, som er sat både nationalt og internationalt for bl.a. udviklingen i økologiske bedrifter," siger Lone Andersen, viceformand i Landbrug & Fødevarer (L&F) og formand for det faglige udvalg, i en skriftlig kommentar til landbrugsavisen.dk.

Her fortæller hun endvidere, at næste skridt vil være en generel ændring af hele uddannelsen, hvor fokus skal være på bæredygtighed og klima. Der arbejdes på at få gennemført det fra 2024.

Louise Køster, forperson i Økologisk Landsforening, glæder sig også over, at specialet nu bliver en realitet.

"Med økologispecialet har vi fået økologien ind på alle landbrugsuddannelserne. Det er en landvinding, der kommer efter et langt sejt træk. Nu er det landbrugsskolernes opgave at få specialet ind på hylderne og få det udbudt til eleverne. Og det er erhvervets opgave at efterspørge elever, der går efter økologispecialet. Økologispecialet er det første skridt til det næste, nemlig at sikre at økologi er en naturlig del af de grønne uddannelser helt fra grundforløb til speciale," siger Louise Køster.

Hidtil har de studerende haft muligheden for at vælge tre af følgende specialer: Planter, husdyr og jordbrugsmaskinfører. Det har betydet, at studerende, der har ønsket at blive økologer, eksempelvis har skullet tage sprøjtecertifikat på lige fod med andre studerende.

Af samme årsag har man ikke hidtil kunnet få titlen som faglært økolog, og både Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarers Økologisektion har længe ønsket oprettelsen af en øko-linje.

Ud over implementeringen af det nye speciale, er der også oprettet en ny vidensplatform - Økoportalen - hvor al viden om økologisk produktion for studerende bliver samlet. Portalen har fået støttet af Børne- og Undervisningsministeriets Digitaliseringspulje og Fonden for Økologisk Landbrug.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg